I.V. Therapie

Familieopstellingen

Brainspotting

I.V. Therapie


Je komt, zoals je bent...
Je gaat, ook zoals je bent...

In dat moment,
tussen jouw komen en gaan,
ontmoeten we elkaar,
in onze eigen-heid.

In die oprechte verbinding,
ontstaan wonderlijke inzichten.

Uniek.
Bevrijdend.
Passend.

Voor dat moment.


‘Interactionele Vormgeving (I.V.) is een nieuwe vorm waarbij, vertrekkend vanuit een integratieve visie, verschillende therapeutische stromingen in interactie worden gebracht tot een nieuw model. In het nieuwe geheel dat I.V. vormt, bevruchten, verdiepen en verrijken de oorspronkelijke vormen elkaar wederzijds zonder hun eigenheid te verliezen. I.V. beweegt zich in het spanningsveld tussen de universaliteit van menselijke problemen en de eigenheid van iedere mens, heeft oog voor de mens in ontwikkeling en voor diens existentiële en spirituele dimensie. I.V. integreert experiëntiële met Systemische elementen, een lichaamsgerichte en creatieve benadering met gesprekstherapie.’ (bron: website Educatieve Academie)

Een I.V.-therapeut hoeft zich niet noodzakelijk binnen een begeleiding te houden aan bijvoorbeeld enkel gesprekstherapie.  We kijken wie er voor ons zit, waar hij/zij het makkelijkst door in beweging gebracht wordt en passen dus onze werkwijze daaraan aan.  Om alle verschillende kennisgebieden in een overzichtelijke en werkbare vorm te krijgen, beschikken we over een leidraad. Deze bestaat uit de methodiek rond de I.V.-driehoek met de theatermetafoor, een hypothesemodel, ‘de lagen van diepte’ en het kwadrant van Wilber.  Naargelang het doel van de therapie en de noodzaak van het moment kan er een andere ‘bril’ opgezet worden.

Een voorbeeld: heel wat mensen hebben geleerd om gevoelens, emoties, … te beredeneren, te analyseren en zijn bang de lichaamssensaties die erbij horen, effectief te doorvoelen. Dat doet te veel pijn. Het is een manier om zich te handhaven.  Waarschijnlijk is deze benaderingswijze ooit ontstaan omdat ze effectief was. Een overlevingsstrategie, zoals er vele zijn. Niks mis mee.  Tot het moment waarop er iets heel ingrijpend gebeurt en je merkt dat het toch niet zo efficiënt meer is. Het kost heel wat inspanning om deze strategie en jezelf te handhaven. Je raakt in de knoop. 

Wanneer we dit proces op de I.V.-driehoek plaatsen dan starten we bij deze cliënt met een cognitieve ingang.  Hij/zij leeft in het hoofd.  Vertelt over gevoelens, geeft er betekenis aan maar merkt de lichamelijke sensatie amper op of vertoont angst.  Een mogelijke piste die we kunnen bewandelen met deze cliënt, met een soortgelijke ingang, is starten met oplossingsgerichte gesprekstherapie. Langzamerhand kunnen we via mindfulness-oefeningen o.a. het lichaamsbewustzijn aanwakkeren. Nog een stap verder kan er via gestalt-technieken, eerst buiten zichzelf en later, via focussen, binnen zichzelf, gevoeld worden. 

De I.V.-driehoek is onze leidraad. We wandelen alle zijden af om te eindigen bij de belevingslijn. Deze beweging rond maken, kan een aantal sessies tijd vergen.  Het ritme van de cliënt wordt gevolgd. 

Beschikken over zo een uitgebreid arsenaal aan inzetbaar ‘materiaal’ kan een valkuil zijn maar door toepassing van de I.V.-modellen blijft het overzicht behouden. 

Regelmatig deelnemen aan supervisie, intervisie en bijscholingen is een must. Beroepsverenigingen stellen dit ook als voorwaarde aan hun leden om hun lidmaatschap te kunnen verlengen, evenals het onderschrijven van hun ethische code.

Brainspotting


Soms,
heel soms,
wil iets vanbinnen,
zonder woorden,
worden gezegd.

Die ruimte wordt geboden.
dat innerlijke weten,
in uiterlijke vorm gegoten.

Ont-moet.

Jouw stem,
jouw woord.

En je bent.


Erkend brainspottingtherapeut.

Trauma-expert David Grand heeft de techniek Brainspotting ontwikkeld vanuit EMDR. Het is een hersengebaseerde methode die niet alleen een snelle en effectieve behandeling van trauma biedt maar ook bij emotionele blokkades, persoonlijke ontwikkeling en verbetering van prestaties werkt.

Brainspotting toont ons dat waar we naar kijken belangrijke informatie prijs geeft over wat er zich in ons brein afspeelt.  Door het lokaliseren van de brainspot – en met de juiste afstemming van therapeut en cliënt – kan het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades verwerken en helen.

De werkbaarheid van deze techniek is bewezen. Hij is zeer laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden.  Bewuste en onbewuste gebieden van de hersenen worden bereikt. Brainspotting is uitermate geschikt voor mensen die moeilijk of liever niet praten.

Dr. Grand zegt ons dat brainspotting ons in staat stelt om gebruik te maken van de natuurlijke mogelijkheid van het brein om aan zelfscanning te doen. Zo kunnen bronnen van trauma en spanning in het lichaam geactiveerd, gelokaliseerd en verwerkt worden.

(bron: boek Brainspotting De nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering David Grand)

Meer info over brainspotting kan je vinden op de website: brainspotting.be.

Familieopstellingen


Familieopstellingen, in groep, individueel, tafelopstellingen, organisatieopstellingen, opstellingen van het verlangen,... 

Al veel over gehoord maar... wat is dat eigenlijk, wat brengt zo'n opstelling, hoe werkt dat en ja, werkt dat wel? 

Een aantal decennia geleden zette Bert Hellinger (psychoanalyticus,...) het systemisch werk met opstellingen op de kaart. 

Systemisch kijken betekent dat we mensen observeren binnen de context van de geschiedenis van het systeem.

Doorgaans gebeurt er binnen dat web van familieverleden heel wat. In de ene familie vinden we meer beladen gebeurtenissen dan in andere maar we kunnen steeds, er vanuit gaan dat door onze verbinding, we beinvloed worden en dat de effecten doorwerken in verleden, heden en toekomst. 

Zijn we ons bewust van deze beinvloeding en effecten? Dikwijls helemaal niet. 

Elk systeem heeft een 'familiegeweten', Oftewel het 'collectieve geheugen van de familie'. De hele geschiedenis, alle gebeurtenissen zoals oorlog, on verwerkt verdriet, misbruik, schuld, armoede, ... liggen hierin opgeslagen. Ook deze waar we geen weet meer van hebben. Maar ze zijn wel van sterke invloed op ons heden. 

Een systeem streeft ook naar ordening. Er zijn een aantal vaststaande regels van toepassing. Iedereen heeft een bepaalde plek. Binnen de contextuele theorie worden die normen duidelijk uiteengezet. (grondlegger Bozormenyi-Nagy, hongaarse psychiater, onder deel van de systeemtheorie)

Een ander aspect waar een systeem ook naar streeft is balans. Hoe deze er uitziet, constructief of destructief, is van ondergeschikt belang. Voor het systeem. Als de 'balans' er maar is... 

En hier komen we op de essentie van het doel van een opstelling. 

We gaan, via de struggles die we voelen, waar we tegen aan lopen, in onszelf, in onze relaties, etc. in het heden, op zoek naar de pijnplekken in vorige generaties. Dikwijls hebben zich toen gebeurtenissen voorgedaan die, in een poging om er mee om te gaan, toch naar een destructieve balans hebben geleid. 

Een fictief voorbeeld: 

Door zware en langdurige ziekte van grootvader werd grootmoeder verplicht alle aandacht op de zorg voor hem te richten. 

Oudste dochter kwam veel gepaste aandacht tekort en werd op zeer jonge leeftijd verplicht voor haar broers en zussen te zorgen. 

Ze krijgt zelf een dochter en deze, op haar beurt, voelt steeds dat ze iedereen tevreden moet stellen, dat ze meer dan haar uiterste best moet doen om gezien te worden, dat het nooit genoeg is, ... 

Ze begreep niet van waar dat allemaal kwam maar leed er meer en meer onder. 

Door de vraag te stellen en een opstelling rond dat thema te organiseren werd duidelijk wat er erkend, herkend, geheeld diende te worden. Er kwam beweging in het systeem. Een grote last viel van haar schouders. 

Concreet hebben we de facilitator (begeleider), de opsteller (diegene die het thema brengt) en de representanten (deelnemers aan de workshop die intuitief door de opsteller aangeduid worden om een familielid te vertolken in de opstelling)

Alle deelnemers worden geraakt en beinvloed door wat er plaatsvindt tijdens de opstellingen. Alle deelnemers zijn van betekenis in het verloop van een opstelling, actief en/of passief. 

De familieziel beslist hoeveel helende beweging het systeem in dat moment kan/wenst te dragen. 

Een workshop vindt plaats op een bepaalde datum in de tijd maar het effect ervan zindert na, in tijdloosheid... Dat is ons geschenk aan onze toekomstige generaties. 

De grondhouding in de begeleiding is er een van fijngevoeligheid, respect en uitgebalanceerde afstemming. De workshop bevat naast de opstellingen, voorbereidende en afrondende oefeningen. Voor iedereen toegankelijk. 

Bijscholen en verdieping is noodzakelijk om kwaliteit aan te bieden. Daarom volgde ik, na de 4-jarige integratieve therapeutenopleiding, een jaaropleiding 'Leren werken rond familieopstellingen' bij Educatieve Academie olv Kris Jonckheere en Marco Albertis (2021-2022). 

In 09-11/2023 neem ik deel aan de opleiding 'Systemic Ritual', grondlegger Daan Van Campenhout, binnen het Smara-instituut te Nederland. 

Heb je vragen? Stuur gerust een mailtje of neem telefonisch contact op

Voel je iets triggeren? Schrijf je dan in via onderstaande link. 

 

Komende workshops:

zondag 4 maart 2023 14 - 17u • Wijtschate
zondag 23 april 2023 10 - 13u • Moonchild Berlare
zondag 7 mei 2023 14 - 17u • Wijtschate
zondag 25 juni 2023 10- 13u • Moonchild Berlare

Prijs:

Vraagsteller 70 euro
Representant 30 euro