Werkwijze


Er zijn verschillende manieren om aan te melden.  Dit kan via mail, de website ‘www.vindeentherapeut.be’, deze website of telefonisch, via sms, …  We zoeken samen  naar een passend moment.  

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek, waarin een aantal praktische zaken besproken wordt en jouw doel van de therapie of begeleiding duidelijk wordt voor ons beiden.  Ik toets af wat ik voor jou kan betekenen in de begeleiding.  De werkrelatie tussen therapeut en cliënt moet goed voelen.  Eenieder dient zich op z’n/haar gemak te voelen.  

Als therapeut Interactionele Vormgeving heb ik verschillende manieren gezien om het verhaal te benaderen.  Niet iedereen is immers in eerste instantie even vlot af met dezelfde therapievorm, bijvoorbeeld met gesprekstherapie. Het is dus mogelijk dat er zowel met creatieve technieken als zuiver op een cognitieve wijze gewerkt wordt, afhankelijk van wat zich op een bepaald moment als passend aandient.

Concreet hanteren we, als leidraad, een hypothesemodel waarin jouw verhaal en doel geplaatst worden.  Zowel het verleden, jouw ‘hulpbronnen’, jouw klacht, mogelijks helpende interacties en technieken, de integratie van dit alles, … worden in functie van jouw doelstelling geplaatst.  Gedurende het traject zetten we verschillende brillen op, andere uitgangsposities (lagen van diepte) van waaruit we jouw geschiedenis bekijken en eventueel inzoomen.  Op die manier willen we tot een zo volledig mogelijke benadering van de klacht te komen.

Belangrijk in het traject is dat jij, als cliënt, mee de regie hebt of krijgt, wat wil zeggen dat geen enkele techniek zonder toestemming wordt toegepast.  

Tussen twee afspraken wordt de noodzakelijke tijd genomen om alles te verwerken wat de vorige sessie bracht.  Soms, als het past in het traject, worden er thuisopdrachten meegegeven. Het is evenwel belangrijk dat er op regelmatige tijdstippen samengezeten wordt om het omwentelingsproces levendig of gaande te houden. Therapeutische begeleiding vraagt van cliënt en therapeut engagement.  

Wanneer een afspraak niet kan doorgaan, dan vormt dat geen probleem.  Er kan steeds iets onverwachts gebeuren of tussenkomen.  Alleen vind ik het respectvol om te verwittigen minstens 1 dag op voorhand.  

Een sessie duurt 60 minuten. Wanneer we stemwerk of brainspotting inzetten, kan het nodig zijn naar 75 minuten over te schakelen.

Wanneer het gaat over de begeleiding van jongeren, zie ik – meestal in het kennismakingsgesprek - graag beide ouders (als het mogelijk is samen, indien dat niet mogelijk is apart) met de jongere. Soms is het aangewezen het hele gezin te zien.  Gedurende het traject kan het gebeuren dat er nog gesprekken met andere gezinsleden volgen.